Olej z kokosa, olej z lnu

Olej lniany
Len znany jest ze swych atutów już od czasów zamierzchłych. Współcześnie olej z nasion lnu tłoczony na zimno, użytkowany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych. Z kolei tłoczony na gorąco, ma przeznaczenie fachowe do produkcji farb, lakierów, barwników, kitu i kalafonii artystycznych.

Olej kokosowy
Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki mają oddziaływanie osłaniające błonę śluzową systemu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany niesie nadzwyczaj sporo kwasów omega-3. Badania naukowe pokazują, iż dobrana wielkość w diecie omega 3 jest w stanie być lekarstwem, również działać zapobiegawczo na wiele chorób powiązanych z pracą mózgu, takich jak chandry, lub uciążliwości maniakalno-depresyjne, także choroba Alzheimera.

Jeśli spożywamy olej lniany, łatwo osiągniemy właściwe proporcje omega 3. A jeśli ponadto spożyjemy porcję ryb kilka razy w tygodniu, mamy możliwość być spokojniejsi o własne zdrowie. Aby olej nie utracił swych drogocennych właściwości, musi być dobrze wyrabiany i przechowywany (zobacz). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem światła zaczyna się psuć i oksydować. Olej lniany winien mieć ciekłą spoistość i być znakomicie przejrzysta. wchłania różne zapachy, dlatego powinno się opakowania dokładnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan – sklep z ekożywnością) trzeba trzymać w temperaturze nie większej niż 15o C, ale perfekcyjne warunki zapewni im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się użytkować do obróbki kucharskiej, jedynie spożywać na zimno, jako domieszka do pokarmów.

Doskonały olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swym przymiotom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym lekarstwem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi albowiem nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, ale jest użytkowany do produkcji werwy i palenia kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (oleje kokosowe – oferta) zachowuje formę stałą, jest biały, posiada wyraźny i bardzo przyjemny koksowy aromat. W wyższej temperaturze staje się ciekły. Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.